Mijn visie over Ashtanga & Mysore online LIVE

Het lijkt misschien niet mogelijk om mysore lessen online LIVE aan te bieden. Maar als je ervoor open staat, dan zie je dat ”alles mogelijk” is. Ik moet toegeven dat het voor mij ook een moeilijke stap was om over te gaan naar online lessen. Na 10jaar fysiek lesgeven past deze nieuwe manier beter bij mij. Sterker nog ik denk dat ik zo op deze manier veel meer bereik. Dit zijn mijn redenen waarom ik ashtanga mysore klassen online aanbied, en de visie die ik heb op ashtanga yoga.

(1) Tijdens al deze jaren van lesgeven, ben ik steeds minder gaan geloven in ”fysieke adjustments”. Natuurlijk hielp ik leerlingen verder in de houdingen, maar diep in mijn hart weet ik dat het daar niet om draait. Het gaat om regelmatige ‘practice’. De discipline om gewoon op je mat te staan, ongeacht hoe je je voelt. En door regelmatige practice kom je zelf dieper in de houding; misschien langzamer, maar je bent wel bewuster van het proces. Bovendien voel je een houding beter als je zelf bewuster wordt hoe je in die houding staat. In het afgelopen jaar heb ik gemerkt hoe sterk mijn leerlingen zijn gegroeid zonder fysieke adjustments. Door ze verbaal te begeleiden en ze aan te wijzen welke spiergroep ze moeten aanpassen of hoe ze lengte moeten blijven maken, maken ze het proces veel bewuster mee. Het is prachtig om dit te zien. Het voelt als een groot cadeau voor mij.

(2) Ook ben ik van mening dat de manier van sommige ”fysieke adjustments” binnen de ashtanga niet past. Vanwege de #metoo-ervaringen ook binnen de ashtanga wereld voelden fysieke adjustments niet meer correct. Het is totaal niet mijn intentie om hiermee andere ashtangi’s te kwetsen. Ik wil alleen zeggen dat het bij mij niet meer goed voelde, en daardoor ook een enorme afkeer heb gekregen om ze te geven. Mijn drang om het op een andere, maar toch op een veel effectievere, manier te geven is hierdoor ontstaan. En dit kan zeker zonder aanraking, zoals ik hierboven heb verteld.

(3) Ik geloof in het Ashtanga systeem. In die zin dat de vaste patroon aan houdingen mij een basis geeft op de mat. En ik denk dat dit ook voor vele anderen geldt. Maar traditioneel wordt er vanuit gegaan dat je 6 dagen op je mat staat, en dan ook nog de hele series doet. Maar ik ben er van overtuigd dat dit dus niet voor iedereen werkt. Je kunt niet met dwang leren. En aan de andere kant, ik kan als leraar geen dwang opleggen aan leerlingen. Mijn ervaring is dat je dan juist sommigen meer wegduwt. Ik ben daarom van mening dat Ashtanga voor iedereen en van iedereen kan zijn. Juist als je iedereen de ruimte geeft hoevaak ze op de mat willen staan, hoe ze de houdingen doet, en of ze maar een deel van de series doen.

(4) Ik geloof dat ik – als leraar – er ben voor mijn leerlingen. En niet dat mijn leerlingen er zijn voor mij. Als een leerling een vraag heeft, dan mag deze mij dit vragen wanneer hij/zij wilt. Wanneer een leerling nieuwsgierig wordt in een houding (die verder komt in de serie), dan mag hij/zij deze gewoon proberen. Ik zal deze leerling zo goed mogelijk advies geven. Ik geloof niet in ”het stelen van houdingen”. Yoga is van iedereen.

(5) Ik geloof in een warme, veilige en liefdevolle sfeer. Daarin kan je leren en groeien. Ik geloof NIET in een sfeer waarbij de yoga leraar bepaalt wanneer je mag praten, wanneer je mag lachen, of dat je geen pauze kunt houden.

Kortom, ik wil graag mijn leerlingen begeleiden in hun yoga pad, wat deze pad ook mag zijn.
Als een leerling behoefte heeft in een stricte ashtanga practice, dan ben ik er.
Als een leerling graag handstands wilt leren, dan ben ik er.
Als een leerling een milde practice wilt doen, dan ben ik er.
Als een leerling behoefte heeft in een korte practice, dan ben ik er.
Als een leerling moeite heeft om op de mat te staan in de vroege uurtjes, dan ben ik er.
Niemand staat er alleen voor. Ik sta 6 dagen in de week klaar voor mijn leerlingen, wat ze ook willen leren.