Yin Yoga

For English version: Yin Yoga (English)

In Yinyoga blijf je een paar minuten lang in een houding liggen of zitten. Hier gaat het dus niet om de “flow” (zoals in ashtanga yoga). In yinyoga gaat het eigenlijk allemaal om de fascia (bindweefsel). Fascia is een soort van band of dunne laag (laken) van bindweefsel dat spieren en interne organen verbindt, stabiliseert, omsluit, maar ook apart houdt. Bindweefsel kan ook bepaalde energie vasthouden en loslaten. Door nu langere tijd in een houding te blijven, werkt je lichaam aan bindweefsel. Hierdoor kunnen stijfheid en blokkades die opgeslagen zitten in het lichaam loskomen.

Door lang in een houding te blijven, maak je ook al je gewrichten sterk. Je gewrichten kun je simpelweg zien als ruimtes tussen de botten waar beweging mogelijk is. De banden, spieren, en pezen stabiliseren je gewrichten en verbinden de botten samen. Yin yoga is er juist voor bedoeld om al je banden, spieren en pezen zo te oefenen om ruimte en kracht te (her)winnen in je gewrichten.

Bedenk maar hoe moeilijk het is om voor een lange periode op de grond te zitten met gekruiste benen. Hiervoor moet je sterke rugspieren hebben, moeten je heupen open genoeg zijn, en je moet vooral een kalme en rustige ”focus” hebben. En dit is wat je bij Yin Yoga leert.