Yin Yoga

In Yin Yoga blijf je een paar minuten lang in een houding liggen of zitten. Hier gaat het dus niet om de ”flow” (zoals bij ashtanga yoga). Doordat je lang in een houding blijft, werk je vooral aan je bindweefsel. In bindweefsel zitten vaak de blokkades en je blessures. Door deze lang te rekken krijgen de blokkades / blessures de kans om te genezen.

Door lang in een houding te blijven, maak je ook al je gewrichten sterk. Je gewrichten kun je simpelweg zien als ruimtes tussen de botten waar beweging mogelijk is. De banden, spieren, en pezen stabiliseren je gewrichten en verbinden de botten samen. Yin yoga is er juist voor bedoeld om al je banden, spieren en pezen zo te oefenen om ruimte en kracht te (her)winnen in je gewrichten.

Bedenk maar hoe moeilijk het is om voor een lange periode op de grond te zitten met gekruiste benen. Hiervoor moet je sterke rugspieren hebben, moeten je heupen open genoeg zijn, en je moet vooral een kalme en rustige ”focus” hebben. En dit is wat je bij Yin Yoga leert.