Over Mezelf

Yoga heeft voor mij een oneindige betekenis.

Infinity betekent Oneindig. Yoga blijft doorgaan.

Ashtanga yoga heeft mijn dagelijkse leven veranderd, vanaf het moment dat Yoga op mijn pad kwam, eind 2007. Dat jaar was een moeilijk jaar voor me. Om een beeld te krijgen, vertel ik even in het kort mijn verhaal vóór ik met yoga begon: ik ben wiskunde gaan studeren, mijn propedeuse gehaald. Maar na het 2de jaar ben ik overgestapt naar psychologie. Deze studie heb ik afgerond, en werd daarna aagenomen voor een PhD-plek (voorheen aio-plek) op de Universiteit van Tilburg. Tijdens mijn aio-jaren heb ik 2 zoontjes gekregen, Maks en Semeo. Het waren hectische jaren. Nadat ik was gepromoveerd probeerde ik tot twee keer toe een onderzoeksbaan. Maar het was het allemaal niet. Ik wilde meer quality-tijd met mijn zoontjes en mijn huwelijk wankelde al enige tijd… en toen kwam yoga.

In het begin bestond yoga voor mij eigenlijk alleen uit oefeningen die mijn lichaam meteen op een positieve manier veranderd: mijn migraine, rug- en schouderklachten verdwenen snel. Ik had geen pijn meer, en hierdoor stond ik ook ineens anders in het leven. Maar langzaam werd het mij duidelijk dat yoga zoveel meer is dan alleen oefeningen. Door tegelijk met je ademhaling de bewegingen te maken en in de asana’s (houdingen) te komen, maak je kennis met je flow. Als je er voor openstaat, leer je dat je balans, die je ervaart “op de mat”, tevens kunt voelen als je “van de mat” bent (ofwel, gewoon in je dagelijkse leven). Yoga houdt voor mij dan ook in: acceptatie, tevredenheid, passie, liefde, balans en ontelbaar mooie dingen meer.

Ik vind het erg mooi om dit door te kunnen geven in mijn lessen. En doe dit al met veel liefde en passie sinds 2010. Maar, wat ik er graag bij wil zeggen is dat yoga persoonlijk is en persoonlijk zal blijven. Met andere woorden: alle andere redenen om yoga te beoefenen zijn ook goed: je bent bewust met jouw lichaam bezig: je traint flexibiliteit, kracht, controle, balans en rust. Wat ik voor je kan doen, is je de oefeningen, ademhaling, en kracht leren zodat je voor jezelf je eigen persoonlijke betekenis van yoga leert vormen. Daar kan ik alleen maar dankbaar voor zijn.

Ik krijg vaak de vraag hoe het me lukt om 6 ochtenden in de week op de mat te staan, en dit al bijna 16 jaar lang. Natuurlijk is het best lastig om elke ochtend zó vroeg uit bed te komen, maar toch ben ik elke ochtend weer té nieuwsgierig (natuurlijk de ene dag meer dan de andere dag) hoe mijn practice gaat, wat ik weer kan bijleren, en hoe ik dit door kan geven aan mijn leerlingen. Maar bovenal raak ik vooral keer op keer geïnspireerd door mijn Teacher Robert Boustany (zie https://www.pralayayoga.com/). Ik mag met trots zeggen dat ik mijn yoga-stijl, yoga-visie, yoga-practice vooral aan hem te danken heb. Toen hij – in een van zijn eerste lessen die ik bijwoonde – vertelde hoe belangrijk het is voor een yoga-leraar om elke dag je practice te doen, wíst ik wat voor waarheid hierin zit. En dat probeer ik tot op de dag van vandaag nog steeds waar te maken. Zo vaak ik kan probeer ik nog steeds zijn lessen te volgen als hij in Nederland is.

Mijn Yin Yoga interesse en kennis heb ik te danken aan mijn Teacher Jo Phee (zie https://yinspiration.org/). Haar anatomische kennis is ”beyond anything”. Ik heb het geluk gehad om twee modules bij haar af te ronden, en kijk er naar uit om de drie resterende modules nog te doen. Want ook een yoga-leraar blijft voor eeuwig een yoga-student.