Ashtanga / Mysore lessen

Ashtanga voor beginners

‘Wanneer heb je een starterspakket nodig?’

Ashtanga Yoga is een serie van houdingen die in een bepaalde volgorde worden gedaan. Je kunt zeggen dat de serie uit 4 ‘hoofdstukken” bestaat, namelijk:

  1. de zonnegroeten;
  2. de staande houdingen;
  3. de zittende houdingen;
  4. de finishing-houdingen.

Als je deze volgorde nog niet kent, dan kunn je nog niet meteen starten met de reguliere ‘ashtanga / mysore’ lessen. Daarom bied ik je een ‘starterspakket’ aan. Dit bestaat uit 8 privélessen, ook online (LIVE). In deze lessen zal ik je o.a. stap voor stap de bewegingen en houdingen leren. Daarnaast leer ik je drie andere principes die in de volgende alinea worden uitgelegd. De 8 privélessen plan ik samen met je in.

Wat je leert in een starterspakket

‘De vier principes van Ashtanga yoga’
  1. Zoals hierboven staat beschreven leer ik je stap voor stap de volgorde van de houdingen (ook asana’s genoemd). Deze houdingen worden achter elkaar uitgevoerd in een ‘flow’ (in het Sanskriet ‘vinyasa’s’ genoemd). Elke beweging gaat gepaard met een in- of uit-ademhaling. Ik leer je stap voor stap de houdingen, de volgorde en de bewegingen ernaartoe.
  2. Ik leer je “Ujjayi”-ademhaling. Deze ademhaling hoort bij Ashtanga yoga. Het is een krachtige manier van ademhalen (je maakt een “oceaan”- geluid door je keel) die ervoor zorgt dat je gefocust blijft, en dat de kracht en energie in je lichaam blijven stromen.
  3. Het aanspannen van “bandha’s” is ook een principe dat bij Ashtanga hoort. Op bepaalde plekken van je lichaam span je tijdens het oefenen van de houdingen je spieren aan, en stuur je ook je energie naar die plekken toe tijdens het ademhalen.
  4. Het gebruikmaken van “dristi” tijdens de houdingen is het laatste principe. Dristi is eigenlijk een focuspunt of de richting waar je naar kijkt terwijl je in een houding bent.

Het leren van de volgorde

‘Er is een systeem!’

Het enige wat misschien vervelend lijkt, is het onthouden van de volgorde van de houdingen. Maar dit is alleen maar een kwestie van tijd. Vanaf het begin zal ik jou, als nieuwe starter met ashtanga, begeleiden. Ik zal de volgorde blijven herhalen en het systeem uitleggen en makkelijke trucjes leren, totdat ik merk dat je de patronen of het systeem gaat herkennen. Langzaam zal ik je dan loslaten. Maar als ik merk dat je weer wat meer hulp nodig hebt, zal ik je gewoon bijsturen. Uiteindelijk leert iedereen de volgorde. Het leren van de volgorde hoort erbij en is een manier om je focus te trainen, in het hier en nu te blijven. Als je eenmaal de volgorde kent, dan is het heel fijn om je yoga-practice te doen in je eigen flow.

Bekend met Ashtanga Yoga

‘Wanneer gebruik te maken van de reguliere Ashtanga/Mysore lessen?’

Als je eenmaal (in redelijke mate) de volgorde van de houdingen kent, dan kun je meedoen met de reguliere lessen. Van zondag tm vrijdag stuur ik de link waarmee je in de les kunt komen. Je mag zelf bepalen hoe vaak je per week inlogt en hoe laat (als je maar om 9.30u klaar bent, want dan eindigt de les). Ook mag je zelf bepalen hoeveel houdingen je doet. Het is gewoon jouw ‘practice’. Als je niet veel tijd hebt of een mindere nacht hebt gehad, is het ook prima om alleen de zonnegroeten te doen en eventueel de staande houdingen. Het is altijd fijn om de dag te beginnen met je yoga-practice. Kortom: het is aan jou hoe vaak en ook op welke manier jij je practice wilt doen. Ik sta klaar om jou door jouw practice te begeleiden en je advies te geven.

Wat zijn Ashtanga/Mysore lessen?

‘Hoe werkt het?’

Ashtanga yogalessen wordt oorspronkelijk in ‘mysore-stijl’ gegeven. Bij een Mysore les krijgt iedereen individueel les in groepsverband. Iedereen kan starten wanneer hij/zij wil. Je hoeft dus niet te luisteren naar een yogadocent die zegt wat je moet doen (want je weet namelijk zelf de volgorde van de houdingen). Ook hoef je niet het tempo van de yogadocent te volgen (want je kunt alles in je eigen tempo doen, juist dán kom je in je eigen ‘flow’). Met andere woorden: je logt in en komt in de LIVE les, we groeten elkaar, je rolt je matje uit en je start met je eigen ‘practice’. Terwijl je bezig bent, kijk ik hoe je beweegt en hoe je in de houding staat of zit. Daardoor kan ik je tijdens je practice instructies en advies geven daar waar nodig is. Maar je kunt ook zelf een vraag stellen als iets niet duidelijk is door even de microfoon aan te zetten. Als je mijn instructies niet begrijpt, kan ik eventueel ook de houding of bewegingen voordoen. Zodra je klaar bent met je practice, ga je in de ontspanningshouding liggen (”the deadpose of savasana”). We wensen elkaar een goede dag en ik haal je uit de sessie. Je kunt dan zelf in je eigen omgeving blijven liggen zo lang je wilt.

Wat is Self-Practice?

‘Self-Practice hoort bij Ashtanga/Mysore’

Ik vind Self-Practice echt een mooi onderdeel van het Ashtanga systeem. Het woord zegt het al: je doet gewoon zelf je practice zonder dat je wordt gecorrigeerd door een yogadocent(e). Je vraagt je misschien af waarom dit ‘leerzaam’ is. Yoga (en dus ook Ashtanga yoga) is vooral heel veel ‘doen’. Er wordt niet voor niets gezegd: ‘Practice, practice, .. and all is coming’.

Het is echt fijn om geregeld je practice te doen in stilte; jij en de mat alleen. Uiteindelijk is je eigen practice jouw teacher. Hoe vaker je op de mat staat, hoe meer je je bewust wordt van je eigen gedachten, je eigen bewegingen, je houdingen, je focus, etc. Het is heel veel self-practice die mij daar heeft gebracht waar ik nu ben.

Daarom bied ik mijn leerlingen graag ook de mogelijkheid tot self-practice. In de vroege ochtend, wanneer ik zelf ook mijn eigen practice doe, mag je inloggen en samen met mij in stilte je practice doen. Ik bied deze mogelijkheid aan omdat het ook fijn is om te weten dat je niet de enige bent die zo vroeg in de ochtend de practice doet. Het schept toch een band om samen (maar toch in je eigen omgeving) op de mat te staan.

De voordelen van Mysore lessen

‘Waarom bied ik Mysore lessen aan?’
  • Ashtanga Yoga is nu eenmaal een zwaardere vorm van yoga. Daarom is het belangrijk dat iedereen in zijn eigen tempo kan ademen, en hierdoor ook in zijn eigen tempo in of uit een houding kan komen. Op deze manier kom je ook in je eigen ‘flow’. Als je een geleide les volgt (dus wanneer een yogadocent(e) voor de klas staat en iedereen tegelijk laat bewegen), kan niet iedereen het tempo bijhouden. Sommigen komen dan in ademnood en gaan automatisch de adem vasthouden, of misschien wel sneller ademen. En dat is dus niet de bedoeling. Het tempo van je eigen ademhaling is essentieel in yoga, en dus ook in Ashtanga Yoga.
  • Iedereen kan op het eigen niveau zijn/haar practice doen. Je bepaalt namelijk zelf hoeveel houdingen je van de serie wilt doen. Mocht je een keer wat weinig tijd hebben, dan is het gewoon mogelijk om een déél van de serie te doen. Een beginner kan meer focussen op de volgorde, terwijl een wat meer gevorderde juist kan focussen op het ritme van de ademhaling of dieper in een bepaalde houding kan komen.
  • Er is genoeg aandacht voor blessures. Zodra je je bij een houding niet prettig voelt, is er de tijd en ruimte om te kijken naar oplossingen en/of aangepaste houdingen.
  • Conclusie: op deze manier ontstaat er ‘les op maat’. Voor iedereen ontstaat er een ‘geschikte practice’ waarin de leerling zich prettig voelt, maar tegelijkertijd wordt uitgedaagd.

Voor meer informatie over de theorie en filosofie van Ashtanga, klik op Ashtanga Yoga in Theorie

link naar hier


Ashtanga