Yin Yoga

Yin Yoga –

lang in één houding

‘Het gaat hier allemaal om bindweefsel’

In Yin Yoga blijf je een paar minuten lang in één houding liggen of zitten. Hier gaat het dus niet om de “flow” (zoals in ashtanga yoga). In yinyoga gaat het eigenlijk allemaal om fascia (bindweefsel). Fascia is een soort van band of dunne laag (laken) van bindweefsel die spieren en interne organen verbindt, stabiliseert, omsluit, maar ook apart houdt. Bindweefsel kan ook bepaalde energie vasthouden en loslaten. Door langere tijd in een houding te blijven, werkt je lichaam aan bindweefsel. Hierdoor kunnen stijfheid en blokkades die opgeslagen zitten in het lichaam loskomen.

Yin Yoga –

geen flow maar wel krachtig

‘Versterken van o.a. gewrichten’

Door lang in een houding te blijven, maak je ook al je gewrichten sterk. Je gewrichten kun je simpelweg zien als ruimtes tussen de botten waar beweging mogelijk is. De banden, spieren, en pezen stabiliseren je gewrichten en verbinden de botten. Yin Yoga is er juist voor bedoeld om al je banden, spieren en pezen te oefenen, om ruimte en kracht te (her)winnen in je gewrichten.

Denk er maar eens aan hoe moeilijk het is om voor een lange periode op de grond te zitten met gekruiste benen. Hiervoor moet je sterke rugspieren hebben, moeten je heupen open genoeg zijn, en je moet vooral een kalme en rustige ”focus” hebben. En dit is wat je bij Yin Yoga leert