Ashtanga Yoga / Mysore lessen

Ashtanga voor Beginners

‘Wanneer heb je een starterspakket nodig?’

Ashtanga yoga is een serie van houdingen die een in bepaalde volgorde wordt gedaan. Je kunt zeggen dat de serie uit 4 ‘hoofdstukken” bestaat, namelijk:

 1. de zonnegroeten;
 2. de staande houdingen;
 3. de zittende houdingen;
 4. de finishing-houdingen.

Als je deze volgorde nog niet weet, dan kan je nog niet meteen starten met de reguliere ‘ashtanga / mysore’ lessen. Daarom bied ik je een ‘starterspakket’ aan. Deze bestaat uit 8 privélessen ook online (LIVE). In deze lessen zal ik je o.a. stap voor stap de bewegingen en houdingen leren. Daarnaast leer ik je andere drie principes die in de volgende alinea worden uitgelegd. De 8 privélessen plan ik samen met je in.

Wat leer je in een starterspakket?

‘De vier principes van Ashtanga yoga’
 1. Zoals hierboven staat beschreven leer ik je stap voor stap de volgorde van de houdingen (ofwel ook asana’s genoemd). Deze houdingen worden achter elkaar worden uitgevoerd in een ‘flow’ (of in het Sanskriet genoemd ‘vinyasa’s’). Elke beweging gaat gepaard met een in- of uitademhaling. Ik leer je stap voor de stap de houdingen, de volgorde en de bewegingen er naar toe.
 2. Ik leer je “Ujjayi” ademhaling. Deze ademhaling hoort bij Ashtanga yoga. Het is een krachtige manier van ademhalen (je maakt een “oceaan”- geluid door je keel) die ervoor zorgt dat je gefocust blijft, en dat de kracht en energie in je lichaam blijft stromen.
 3. Het aanspannen van “bandha’s” is ook een principe dat bij Ashtanga hoort. Op bepaalde plekken van je lichaam span je tijdens het beoefenen van de houdingen je spieren aan, en stuur je ook je energie naar die plekken toe tijdens het ademhalen.
 4. Het gebruik maken van “dristi” tijdens de houdingen is het laatste principe. Dristi is eigenlijk een focuspunt of de richting waar je naar kijkt terwijl je in een houding bent.

Het leren van de volgorde

‘Er is een systeem!’

Het enige wat misschien vervelend lijkt is het onthouden van de volgorde van de houdingen. Maar dit is alleen maar een kwestie van tijd. Vanaf het begin zal ik jou, als nieuwe starter met ashtanga, begeleiden. Ik zal de volgorde blijven herhalen en het systeem uitleggen en makkelijke trucjes leren totdat ik merk dat je de patronen of het systeem gaat herkennen. Langzaam zal ik je dan loslaten. Maar als ik merk dat je weer wat meer hulp nodig heeft, zal ik je gewoon bijsturen. Uiteindelijk leert iedereen de volgorde. Het leren van de volgorde hoort erbij en is een manier om je focus te trainen; in het hier en nu te blijven. Als je eenmaal de volgorde kent, dan is het heel fijn om je yoga-practice te doen in je eigen flow.

Bekend met Ashtanga Yoga

‘Wanneer gebruik te maken van de reguliere Ashtanga/Mysore lessen?’

Als je eenmaal (redelijk) de volgorde van de houdingen weet, dan kan je meedoen met de reguliere lessen. Van zondag tm vrijdag stuur ik de link waarmee je in de les kunt komen. Je mag zelf bepalen hoe vaak je per week inlogt en hoe laat (als je maar 9.30u weer klaar bent, want dan eindigt de les). Ook mag je zelf kijken hoeveel houdingen je doet. Het is gewoon jouw ‘practice’. Als je niet veel tijd hebt of een mindere nacht hebt gehad, is het ook prima om alleen de zonnegroeten te doen en eventueel de staande houdingen. Het is altijd fijn om de dag te beginnen met je yoga-practice. Kortom: het is aan jou hoe vaak en ook hoe jij je practice wil doen. Ik sta klaar om jou door jouw practice te begeleiden en je advies te geven.

Wat zijn Ashtanga/Msyore lessen?

‘Hoe werkt het?’

Ashtanga yoga wordt oorspronkelijk in ‘mysore-stijl’ lesgegeven. Bij een Mysore les krijgt iedereen individueel les in een groepsverband. Iedereen kan starten wanneer hij/zij wil. Je hoeft dus niet te luisteren naar een yogadocent die zegt wat je moet doen (want je weet namelijk zelf de volgorde van de houdingen). Ook hoef je niet het tempo van de yogadocent te volgen (want je kan alles in je eigen tempo doen, en ook juist dan kom je in je eigen ‘flow’). Met andere woorden: je logt in en komt in de LIVE les, we groeten elkaar goede morgen, je rolt je matje uit en je start met je eigen ‘practice’. Terwijl je bezig bent, kijk ik hoe je beweegt en hoe je in de houding staat of zit. Daardoor kan ik je tijdens je practice instructies en advies geven daar waar nodig is. Maar je kunt ook zelf een vraag stellen als iets niet duidelijk is door even de microfoon aan te zetten. Als je mijn instructies niet begrijpt kan ik eventueel ook de houding of bewegingen voor doen. Zodra je klaar bent met je practice, ga je in de ontspanningshouding liggen (the deadpose of savasana). We wensen elkaar een goede dag en ik haal je uit de sessie. Je kan dan zelf in je eigen omgeving blijven liggen hoe lang je wilt.

Wat is Self-Practice?

‘Self-Practice hoort bij Ashtanga/Mysore’

Ik vind Self-Practice echt een mooi onderdeel van het Ashtanga systeem. Het woord zegt het al: je doet gewoon zelf je practice zonder dat je wordt gecorrigeerd door een yogadocente. Je kunt je misschien afvragen waarom dit ‘leerzaam’ is. Yoga (en dus ook Ashtanga yoga) is vooral heel veel ‘doen’. Er wordt niets voor niets gezegd: ‘Practice, practice, .. and all is coming’.

Het is echt fijn om geregeld je practice te doen in stilte; jij en de mat alleen. Uiteindelijk is je eigen practice jouw teacher. Hoe vaker je op de mat staat, je meer je bewust wordt van je eigen gedachtes, je eigen bewegingen, je houdingen, je focus, etc. Het is door heel veel self-practice dat mij daar heeft gebracht waar ik nu ben.

Daarom bied ik mijn leerlingen graag ook de mogelijkheid tot self-practice. In de vroege ochtend, wanneer ik zelf ook mijn eigen practice doe, mag je inloggen en samen met mij in stilte je practice doen. Ik bied deze mogelijkheid aan omdat het ook fijn is om te weten dat je niet alleen bent die zo vroeg in de ochtend de practice doet. Het geeft toch een verbintenis om samen (maar toch in je eigen omgeving) op de mat te staan.

De voordelen van Mysore lessen

‘Waarom bied ik Mysore lessen aan?’
 • Ashtanga Yoga is nu eenmaal een zwaardere vorm van yoga. Daarom is het juist belangrijk dat iedereen in zijn eigen tempo kan ademen, en hierdoor ook in zijn eigen tempo in of uit een houding kan komen. Op deze manier kom je ook in je eigen ‘flow’. Als je een geleide les volgt (dus wanneer een yogadocente voor de klas staat en iedereen tegelijk laat bewegen) dan kan niet iedereen het tempo bijhouden. Sommigen komen dan in ademnood en gaan automatisch de adem vasthouden, of misschien wel sneller ademen. En dat is dus niet de bedoeling. Het tempo van je eigen ademhaling is essentieel in yoga, en dus ook in Ashtanga Yoga.
 • Iedereen kan op het eigen niveau zijn/haar practice doen. Je bepaalt namelijk zelf hoeveel houdingen je van de serie wil doen. Mocht je een keer wat weinig tijd hebben dan is het gewoon mogelijk om een deel van de serie te doen. Een beginner kan meer focussen op de volgorde, terwijl een wat meer gevorderde juist kan focussen op het ritme van de ademhaling of dieper in een bepaalde houding te komen.
 • Er is genoeg aandacht voor blessures. Zodra een houding niet prettig voelt bij een leerling, is er de tijd en ruimte om te kijken naar oplossingen en/of aangepaste houdingen.
 • Conclusie: Op deze manier onstaat er ‘les op maat’. Voor iedereen ontstaat er een ‘geschikte practice’ waarin de leerling zich prettig voelt, maar tegelijkertijd wordt uitgedaagd.

Voor diegenen die meer willen weten over de theorie van Ashtanga, bijvoorbeeld wat het letterlijk betekent, de filosofie erachter, kunnen op de volgende link klikken. (Ik ben nog hard bezig met het maken van deze pagina)